V I R T E L Ä N    V I E S T I

                        Pelkosten sukuseuran kuulumisia n:o 16/221007

 

 

Pelkosten sukuseuran hallitus lähettää tervehdyksensä sukuseuran jäsenille ja ystäville kertoen kesäkauden tapahtumista sekä kaavaillen hiukan myös tulevaisuutta.

 

  1. Karjalan matkoja

Monet ovat kuluneen kesän aikana jälleen tehneet matkoja synnyinseuduilleen Karjalaan. Sukuseuramme jäsenet ovat kertoneet mm. seuraavista matkoista.

                     

1.1.  Sihteerimme Mirja Lehtinen kävi kesäkuun alussa sisarustensa Askon, Sirkan, Sepon ja Yrjön sekä Askon pojan Pertin kanssa Räisälässä ja Käkisalmessa. ”Leveälahdella” Pelkosten sukutilan maisemat olivat kauniit ja kasvillisuus rehevää.

 

               

Siellä juurillamme luovutimme syksyllä 75 vuotta täyttävälle Asko-veljellemme sukuvaakunan. Myllypellolla kiertelimme äidin (os. Pärssinen) syntymäkodin ympärillä. Naapuritalossa mäen päällä oli isäni tädin Maria Korhosen koti. Käkisalmessa odotti iloinen yllätys.

 

              

 

 Isäni Väinö Pelkosen talvisodan jälkeen rakentama omakotitalo (Pohjoinen Puistokatu) oli maalattu ja osa ikkunoista uusittu.”

 

 

 

1.2.  Lauri Hämäläisen kuvaus Kaukolan matkasta 7-10.6.2007. Kaksi linja-autoa lähti

Tampereelta ja ajoivat Vaalimaan kautta Käkisalmeen. He majoittuivat Sanatorioon, jossa mm. Laurin neljä veljeä oli aikanaan ollut sotapalveluksessa. Kaukolan kirkolta he lähtivät kukin omille kylilleen.

    

Sunnuntaina he kävivät hautausmaalla kunniakäynnillä laskien myös kukkia haudoille. Ikkunattomassa ja ovettomassa kirkossa kirkkoherra Viktor Ruszinsky toimitti jumalanpalveluksen. ”Oli se mieliin painuva tapahtuma, kun sai entisessä kotikirkossa nauttia Herran pyhää ehtoollista.”

 

1.3.  Räisälän Humalaisten Nuorisoseuran 105-v juhlamatka 14-17.6.2007. Matkanjohtajana toimi Aimo Kalenius, tulkkina Keltosta Suomeen muuttanut Ilmari Ronkonen. Väkeä oli kaksi bussillista, reitti Rauma-Laitila-Raisio-Helsinki-Vaalimaa jne. Toinen auto haki Irja ja Hannu Pelkosen Hyvinkäältä. Menimme Äyräpään taistelupaikkojen ja Pölläkkälän kautta majoitukseen Pyhäjärven Musakalle, toinen ryhmä Akva Marin motelliin. Osa ryhmästä kävi Konevitsan luostarisaarella. Lauantaina kävimme Räisälän kirkolla, jossa muistomerkillä Soutukvartetti lauloi, Hannu Pelkonen puhui, laskettiin kukkatervehdys ja veisasimme suvivirren.

                 

 Myös venäläisten sotilaiden muistomerkille veimme kukkatervehdyksen ja Soutukvartetti jälleen lauloi. Juoneksen aholla Humalaisissa oli jumalanpalvelus, jonka toimitti Hannu Pelkonen, säestyksestä huolehti Teemu Koski, ja Uudenkaupungin Lauluveikkojen kvartetti lauloi. Kirkkokahvin jälkeen oli luonnonhelmassa pääjuhla, jossa mm. Alpo Jortikan juhlapuhe. Tilaisuuksista oli painettu ohjelma. (Ohjelmaa esitteli keskiaukeama Räisäläinen-lehdessä 13.9.2007)

 

 

1.4.  Laatokan kierros 25-29.6.2007, järjestäjinä Suomen Pipliaseura ja Tampereen Harjun

seurakunta, ohjaajina Martti Asikainen, Matti Huotari ja Hannu Pelkonen, joka oli pyydetty mukaan lähinnä Inkerin kirkon asiantuntijana. Matkalle osallistui 37 henkeä, ja sen tarkoitus oli tutustua Karjalaan ja Vepsään, perehtyä Raamatun käännöstyöhön eri kielille sekä tutustua Inkerin kirkon ja Ortodoksisen kirkon toimintaan Karjalassa ja Pietarissa.

 

1.5.  Räisälän matka 10–12.8.2007 lähinnä Pelkosen suvulle, mukana bussillinen väkeä, johtajana Mika Pelkonen. Yhteislähtö oli Helsingin Messukeskukselta perjantaina klo 17, ja tulo Käkisalmen Sanatorioon yöllä. Lauantaina kävimme kirkolla, josta menimme edelleen bussilla (kuin ihmeen kaupalla) Siirlahden tietä Leveänlahden tien risteykseen, josta suurin osa käveli Pelkosten kotien paikalle.

 

 

 Gunnarin lapsia                                                          Reino ja perhettä

   

   

  Veikon lapsia                                                           Keijon tyttöjä

 

                                                                                  Veljekset Hannu, Valtter ja Reino

  Valtterin perhettä 

 

Noin puolet matkalaisista ei ollut täällä ennen ollut, joten erityisesti he tutustuivat kotimäkeemme ja sen ympäristöön. Taisivat monet myös ensi kerran tajuta paremmin sukuvaakunamme symboliikkaa! Tietysti söimme eväitämme, paistoimme makkaraa ja otimme valokuvia. Kävimme myös Siirlahden koulua katsomassa, samoin Käkisalmessa monet kiertelivät lähellä sijainneen linnan tienoita. Sunnuntaina kävimme Laatokan rannassa mm. upeaa mäntyä mahtavine juurineen katsomassa. Tulomatkalla satuimme Pohjois-Karjalan rauhanturvaajien kanssa Siiranmäen taistelupaikkaa tutkimaan. Varsinkin Reino ja Valter Pelkonen esittelivät matkalla monia asioita. Myimme monille pinssejä, ja sukuseuran jäseniksi liittyi 16 henkeä. Mika Pelkonen yrittää tehdä dvd-tallennetta, jota voinemme katsoa vaikkapa ensi kesän vuosikokouksessa.

 

2.      Tilintarkastajien lausunto vuoden 2006 tileistä

Lausunto oli ns. ”puhdas paperi”, joka merkittiin tiedoksi.

 

3.      Tallenteita, muisteluksia

Muisteluksia sukuseuralle olivat lähettäneet Martti Pelkonen , Keijo Pelkonen , Valter Pelkonen, Marja Puttonen (kaksi muistelusta ja kuva), Arvi Pelkonen (tehnyt vaimonsa Leila huomioiden myös Kertun ja Martan), Mirja Lehtinen (Talvisodan varjossa).

 

4.      Uusia jäseniä

Pelkosten sukuseuraan liittyi ja hyväksyttiin yhteensä 20 jäsentä, joista valtaosa on nuoria.

 

5.      Sukuseurakysely 2006

Helsingin yliopiston kansatieteen oppiaine ja Sukuseurojen Keskusliitto ry ovat järjestäneet yhteistyössä suomalaista sukuseuratoimintaa koskevan kyselyn, jolla kartoitetaan toiminnan muotoja ja laajuutta. Kysely on jatkoa 10 vuotta sitten järjestetylle vastaavalle kyselylle. Aineistonkeruu liittyy Sukuseurat seurannassa-tutkimushankkeeseen. Sitä johtaa Helsingin yliopiston kansatieteen dosentti, Lahden yliopistokeskuksen pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof. Vastaukset pyydettiin 31.3.2007 mennessä. Puheenjohtaja on vastannut perusteellisesti laajaan kyselyyn. 

Jos joku haluaa, hänelle voidaan esitellä tarkemmin kyselytutkimusta ja siihen annettuja vastauksia.

 

6.      Sukuseuran standaarit ja pinssit

Puheenjohtajalta voivat halukkaat ostaa edelleen sukuseuran standaareja, hinta 30 €/kpl, tai pinssejä 5 €/kpl. Ne sopivat mainiosti esim. lahjaesineiksi.

 

7.      Sukuseuran kotisivut

Heikki Pelkonen on tehnyt sukuseuralle kotisivut, jotka ovat osoitteessa www.pelkostensukuseura.fi

Palautetta Heikille voi antaa joko puhelimitse 040-505 0282 tai sähköpostitse heikki.pelkonen@evl.fi. Myös kotisivuille voi Heikin kautta pyytää pantavaksi tapahtumia  ja tietoja.

 

8.      Vuosikokouksen 2008 valmisteluja

Seuramme sääntöjen 8. kohdan mukaan sukuseuran vuosikokous pidetään joka kolmas vuosi hallituksen määräämänä päivänä touko-syyskuun aikana. Viimeksi vuosikokous oli 20.8.2005 Padasjoella.

Nyt on alustavasti ollut puhetta vuosikokouksen pitämisestä 2.8.2008 Raumalla. Martti ja Marketta Pelkonen ovat kyselleet ohjelman vaihtoehtoja, joista hallitus valitsee mielestään sopivat. Erovuorossa hallituksesta ovat Veikko Pelkonen, Raimo Pelkonen ja Jyrki Rauhala sekä varajäsenet Pentti Pelkonen ja Lauri Hämäläinen. Kuten tiedämme, erovuoroinen voidaan joko valita uudelleen tai vaihtaa hänet johonkin toiseen. 2011 ovat erovuorossa Hannu Pelkonen, Mirja Lehtinen ja Valter Pelkonen sekä varajäsenet Heikki Pelkonen , Outi Pelkonen ja Mirja Fasta . Tilintarkastajia ovat Alpo Ronkainen ja Arto Pelkonen sekä varatilintarkastajia Martti Pelkonen ja Kirsi Ronkainen.

 

9.      Hallituksen kokouksia

Sukuseuran hallituksen kokouksia on pidetty tänä vuonna 27.1. ja 22.9.2007. Seuraava hallituksen kokous pidetään Mirja Fasta lla (Krogiuksentie 13 as 3, Helsinki) 26.1.2008 klo 13.

 

10.  Jäsenmaksut

Liittymismaksua ei enää peritä, mutta vuosijäsenmaksu on syytä maksaa, koska esim. vuosikokouksessa voi päätösvaltaa käyttää vain edellisenä vuonna jäsenmaksunsa maksanut sukuseuran jäsen. Jäsenmaksu on 10 €/vuosi. Tilin numero on 129950-198793.

 

            Vuosi lähenee kohti loppuaan, pian alkaa adventtiaika. Toivotamme jäsenillemme

            toivorikasta ja rauhallista adventti- ja jouluaikaa!

 

            Pelkosten sukuseuran hallitus

            Nimet ja osoitteet:

Hannu Pelkonen, pj.              h-i.pelkonen@pp.inet.fi

Vilhelmiinankatu 12

05800 Hyvinkää 

puh (019) 417 039, 050 5550694

 

Raimo Pelkonen 

raimo.pelkonen@elisanet.fi
Heinätie 7

00730 Helsinki
puh (09) 374 4810, 040 5032945

 

Jyrki Rauhala

jrauhala@hotmail.com 

Raiviosuonrinne 3 A 11
01620 Vantaa
puh 041 5152933

 

Mirja Lehtinen , siht.

mirja.lehtinen@pp4.inet.fi

Sivakankatu 25
44120 Äänekoski
puh 040 8242241                                                                                      

Valtteri Pelkonen

valtter.pelkonen@elisanet.fi

Koivutie 14 AS 8
33960 Pirkkala
puh 041 5021124

 

Veikko Pelkonen

Vanha Tapanilantie 18 B 1
00780 HELSINKI
044 5980829