V I R T E L Ä N    V I E S T I

            N:o 29/090912

                  Pelkosten sukuseuran tili 129950-198793

Pelkosten sukuseuran hallitus kertoo seuraavassa kuulumisiaan pitkän tauon jälkeen. Taukoon ovat olleet syynä kesän lukuisat menot mutta myös Irja Pelkosen sairaus.

 

1.      Sukuseuran tilinpäätös vuodelta 2011

Sukuseuramme rahastonhoitaja ja kirjanpitäjä Markku Pelkonen oli esitellyt laatimansa tilinpäätöksen vuodelta 2011 ja hallitus oli vahvistanut sen kokouksessaan 3.2.2012. Puheenjohtajan laatiman toimintakertomuksen oli hallitus käsitellyt ja lähettänyt sen tilinpäätöksen kanssa tilintarkastajille. Tilintarkastajat Riikka Sauramäki ja Pekka Pelkonen suorittivat tilintarkastuksen, antoivat siitä tilintarkastuskertomuksen ja allekirjoittivat tilinpäätösmerkinnän 14.4.2012. Kyseinen lausunto ( ns. puhdas paperi) annetaan aikanaan vuosikokouksen käsiteltäväksi.

 

2.      Räisälän matka 14-17.6.2012

Kirkkoja Suomessa eniten suunnitelleen (papin poika) Josef Stenbäckin piirtämä Räisälän kirkko täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Kirkko on siis yhä olemassa ja toimii nyt heikäläisittäin klubina tai kulttuuritalona. Se oli saanut ”korkeamman statuksen” eli uuden peltikaton ja peruskorjauksen sisätiloihinsa. Kirkko oli retkeläistemme käytössä, ts. vietimme siellä messua eli ehtoollisjumalanpalvelusta. Allekirjoittanut toimitti jumalanpalveluksen, jossa musiikista vastasi kanttori Mikko Pelkonen Eurasta. (Hän ei ole ainakaan läheistä sukua sukuseuramme ihmisille.) ”Erä-Aimon” = Aimo Kaleniuksen johtamaan matkaan osallistui väkeä kaksi linja-autollista, mutta messuun osallistui muuta suomalaisväkeä lisäksi kolme bussillista, eli ehtoollisella oli väkeä kaikkiaan noin 200 henkeä. Juhlien ohjelmassa oli tietysti käynnit sankarihaudoilla (molemmilla muistopatsailla), kukkien laskemiset, kirkon uuden laatan paljastaminen, jonka suorittivat suomalaiset ja venäläiset yhdessä, laatan tekstikin on kahdella kielellä. 

 

Räisälän Humalaistenkylän Nuorisoseura täytti 110 vuotta, ja kun nyt sade uhkasi, emme voineet pitää juhlaa em. kylän Juoneksenaholla (kuten viisi vuotta sitten), vaan pidimme senkin juhlan kirkossa.

Juhlapuhujana oli eversti Ilkka Puukka ja tilaisuudessa esitettiin monenlaista muutakin ohjelmaa.

Yhtenä päivänä monet matkalaisista tekivät retkiä vuokratuilla pikkuautoilla entisiin kotikyliinsä. Siirlahdessa (nyk. Zavetnoje) meitä kävi noin 20 henkeä. Siellä tutustuimme tietysti entiseen kouluun, jossa pidetään nykyisin leirejä ym. Koulun tiloissa toimii myös museo, jonka entiset Siirlahden asukkaat ja nykyvenäläiset ovat yhdessä perustaneet ja koonneet. Museossa on tietoa ja kuvia ”molemmilta puolilta”, mm. Marskimme ja tunnettujen räisäläisten kuvia ym. Koulun lähellä on säilynyt yksi pieni rakennus sekä ent. suojeluskuntatalo, jota on jatkettu molemmista päistä. Kävimme ihailemassa ent. Armas Kuisman kauppaa, joka on yhä olemassa, samoin Juoksemajärven maisemia jne.  -  Majoituimme matkan aikana

 

3.      Siirlahden kyläjuhla Kokemäen Pitkäjärvellä 19.8.2012

Osallistuin tyttäreni Tuulan kanssa Siirlahden kyläjuhlaan Kokemäen Pitkäjärven vapaa-aikakeskuksessa 19.8.2012.  ”Juhlakokouksen” kunniaksi siellä tarjottiin ilmaiseksi ruokaa, nyt oli 25. kokoontuminen näissä merkeissä. Sanoivat Pentti Pelkosen alun perin tehneen esityksen näiden kyläjuhlien kokoontumisista Vuosikokouksen ohjelmassa oli tavanomaiset henkilövalinnat, budjetin käsittely, näytimme Tuulan kanssa kuvia Räisälän matkalta, oli muutakin ohjelmaa, valokuvia otettiin ja suunniteltiin tulevia tapahtumia. Antti Kuisma Lahdesta toimi erityisesti puuhamiehenä kyläjuhlan järjestämisessä.

Samalla matkalla kävimme Kokemäen Kooman hautausmaalla isän ja äidin sekä Sirkun haudalla, samoin Veikko Pelkosen ja Ilmi Pelkosen haudoilla. Vielä pistäydyimme Liisa Pelkosen (Veikon leski) ja Elsa Pelkosen (Gunnarin leski) luona Risteellä.

 

4.      Kuvien ja tietojen tallentaminen

Olemme saaneet sukuseurassa runsaasti kuvia edesmenneen Toini Korhosen (Maria s. Pelkosen ja Paavo Korhosen tytär) albumista.

-  Onko sinulla kuvia (tiedot kohteesta, aika, paikka, nimet jne.) sukuseuraamme liittyvistä kohteista, historiasta tms? Esim. viime Virtelän Viestissä ja sitä edellisessäkin on ohjeita kuvien ja niihin liittyvien tietojen tallentamisesta

www.picasaweb.com –tiedostoon. Eri sukuhaarat, paikkakunnat, rakennukset, henkilöt, asiakirjat ym. pitäisi saada talteen suvun yhteiseen käyttöön!

 

5.      Väliaikatietoja tämän vuoden jäsenmaksuista

Ohessa luettelo tänä vuonna jo jäsenmaksunsa maksaneista. Lista lienee tarpeen siksi, että monet ovat sanoneet, etteivät muista, ovatko maksaneet jäsenmaksunsa vai ei. Jäsenmaksun voi maksaa kirjeen alussa olevalle tilille. Vuosimaksu on 12 € ja ainaisjäsenmaksu 120 €, ohessa tilillepanokorttia maksua varten. Maksulistasta näet, että jotkut ovat maksaneet kahdesta henkilöstä, joku kolmestakin, ja ainaisjäsenmaksun on maksanut peräti yhdeksän ihmistä. Kiitos!

 

Jäsenmaksun maksaneet v. 2012:

PELKONEN REINO (3) 

PELKONEN MIKKO 

PELKONEN OUTI

VALTONEN KAUKO

PÖLÖNEN MARJO (2)

PELKONEN PEKKA (2)

PITKÄLÄ SISKO

PELKONEN VALTTERI

FASTA MIRJA 

LEHTINEN MIRJA (2)

PELKONEN YRJÖ

PUTTONEN PEKKA

Sulkuihin on merkitty, monestako jäsenmaksu on maksettu. Ainaisjäsenmaksun maksaneita ei ole mainittu ( 9 jäsentä).

 

6.      Reino Pelkosen 85-vuotijuhlat

Reino Rafael Pelkonen täytti 85 vuotta 26.8.2012, juhlia pidettiin Sievin seurakuntatalossa jo 25.8.2012.

Osallistuin tyttäreni Tuulan kanssa juhliin. Väkeä oli runsaasti, sekä sukua että paikkakunnan ystäviä.

Tarjoilussa oli sekä ruokaa että juhlakahvit. Seurapuheen piti Martti Pelkonen, ja valokuviakin piti tietysti

7.      Sukukirjan aineiston kokoaminen

1)      Irja Pelkosen auton perään ajoi joku toinen auto viime tammikuussa, ja siitä syntynyttä ristiselän murtumaa yritettiin hoitaa sairaalassa ja kotona (rullatuoli, lääkkeet ym.) Kesäkuussa lääkäri-tyttäremme Tuula kehotti äitinsä tutkimuksiin, joiden tuloksena oli diagnoosi:

luuydinsyöpä. Lääkäri kuvasi sitä sairaudeksi, jota ei voi parantaa, mutta jota yritetään hoitaa.

Irja on saanut runsaasti (olikohan se 16 kertaa?) sytostaatteja, jotka ovat tehonneetkin. Lääkkeitä hän syö jopa yli 20 tablettia päivässä. Tyttäremme Tuula ja Ulla ovat voineet olla jonkin aikaa häntä hoitamassa, muina aikoina meillä käy aamuin illoin palkattu hoitaja pukemassa ja riisumassa Irjaa, erityisesti tukisukat ovat hankalat laittaa. Minunkin on ollut opeteltava ”omaishoitajan” roolia: käyn kaupassa (minulle aivan uusi asia), laitan ruokaa (kun jatkuvasti kysyn Irjalta neuvoa) jne. Ensin Irjaa kuljetettiin rullatuolissa, nyt hän kulkee lyhyitä matkoja rollaattorilla. Poikamme Sauli teki kaiteita kotiimme, jotka auttavat liikkumisessa. Suunnitelmissa on hissin laitto, joka auttaisi Irjan asumista myös yläkerrassa, käymistä saunassa ja suihkussa (nykyisin hän käy tuttavamme luona) jne. Hissi, jos sellaisen voi rakentaa, on tietysti kallis.

Mainituista syistä johtuen olen ymmärrettävästi saanut niukasti aikaa ja energiaa sukukirjaa varten.

2)      Kyselimme Virtelän Viestissä viimeksi sukuseuramme jäsenten mahdollista taitoa ja halukkuutta kirjan taittamiseen ja muuhun apuun, mutta siihen ei kukaan ole ilmoittautunut. Siksi kysymme vielä: löytyykö taittajan kykyä ja halukkuutta jäsenistöstämme? Markku Pelkonen on lupautunut yhteyshenkilöksi ja osatyöntekijäksi tässä asiassa.

Eräs kirjapaino on kyllä tarjonnut palveluksiaan kirjan teon eri vaiheissa.

3)      Ari Pelkonen esitti Pelkosen tilan karttojen hankkimista digitaalisessa muodossa. Hallitus valtuutti hänet hankkimaan kuvat Mikkelin maakunta-arkistosta.

4)      Hallitus keskusteli tehtävien jakamisesta edelleen. Heikki Pelkonen lupasi haastatella Leo Pelkosta Lahdessa ja Ari lupasi tutkia Kerttu ja Martta Pelkosen tilannetta Oulussa.

 

8.      Sukuseuramme kotisivut sekä pöytästandaarit ja pinssit

Viime Virtelän Viestissä oli tarkempia tietoja näistä asioista. Voit katsoa sieltä ja suositella muillekin!

 

Pelkosten sukuseuran hallitus kiittää jäseniään ja toivottaa kaikille hyvää syksyä!                

 

Hannu Pelkonen, pj.                      

h-i.pelkonen(at)pp.inet.fi

Vilhelmiinankatu 12  05800 Hyvinkää  

puh (019) 417 039, 050 5550694

Markku Pelkonen

markku.pelkonen(at)pp1.inet.fi

Peltotie 5

02730 Espoo puh 040 556 2834

 

Raimo Pelkonen  

raimo.pelkonen(at)elisanet.fi

Heinätie 7 00730 Helsinki

puh (09) 374 4810, 040 5032945

 

 

Heikki Pelkonen

heikki.pelkonen(at)evl.fi

Isomäenkatu 12

15500 Lahti

040 5050282

 

Jyrki Rauhala

jrauhala(at)hotmail.com  

Raiviosuonrinne 3 A 11

01620 Vantaa puh 041 5152933 

Ari Pelkonen

ari.pelkonen@pp1.inet.fi

Havukkamäentie 48 79600 Joroinen puh. 045 6786792