N:o 30/ 1.12.2012

Pelkosten sukuseuran tili FI28 8146 9710 0190 26

Pelkosten sukuseura muistaa ystäviään ja jäseniään vielä, kun joulukuu on juuri alkamassa. Hallituksen viime kokous oli maanantaina 26.11.2012 Hyvinkäällä Irja ja Hannu Pelkosella.

1. Kerttu Pelkosen kuolema

Kerttu Maria Matintytär Pelkonen,  synt. 14.8.1925 Räisälässä, kuoli 20.8.2012 Oulussa, jossa

Intiön kappelissa hänet siunasi haudan lepoon 8.9.2012 rovasti Matti Vainikainen. Marja Reinontytär Ranta-Nilkun sukuseuramme kuva-arkistoon lataamien kuvien ja niihin liittyvien  selostusten mukaan Kerttua olivat saattamassa siskonsa Martta, Pauli-veljen lapsia, Arvi-veljen leski Leila ja poika Jarmo vaimoineen, Taavetti-sedän lasten puolesta Reino Pelkonen ja Sisko

Pitkälä (e. Pelkonen) ja monet muut. Muistotilaisuudessa seurapuheen piti Martti Pennanen Oulusta. Lääkäri Pentti Kärkölä luki adressit ja muisteli Kertun elämänvaiheita. Muita puheenvuoroja käyttivät ainakin Leila Pelkonen ja Reino Pelkonen; viimemainittu muisteli mm. elämää Karjalassa ja sen jälkeen.

Sukuseuramme hallitus valtuutti asiaa käsitellessään Markku Pelkosen ottamaan yhteyttä Pentti Kärkölään, joka asuu nykyisin Espoossa. Häneltä voisi saada vielä lisätietoja Kertun elämänvaiheista.

2. Tulevan sukukirjan luonne, sisältö, aikataulu ym.

Marja Ranta-Nilkku ja eräät muut ovat kyselleet tulevan sukukirjan aikataulusta, sisällöstä ja luonteesta ym. Sukuseuramme hallitus arvioi tulevaa sukukirjaa eräänlaiseksi ”avaukseksi”, ts. materiaalia on jo aika paljon, osa riittänee mahdollisiin seuraaviin painoksiin.

Sisällöstä voisi karkeasti luetella: Johdanto/Yleistä, Karjalan vaiheita, Nevan taistelu, Tarina ”Paha mies ja Pelkonen”, Räisälän vaiheita, Virtelä ja Siirlahti, Kari-Matti Piilahden tutkielma Pelkosen suvun juurista Räisälässä, Peltolan tilan karttoja ja vaiheita, Evakkomatkat, Pelkosen tila Kokemäen Risteellä, Pelkosten sukuseuran perustamisvaiheet, Sukuseuran säännöt, viiri, rintamerkki, Sukuseuran toiminnasta tärkeimpiä asioita: vuosijuhlat, hallitus ja sen kokoukset, Eri sukuhaarojen jäsenet ja heidän vaiheitaan.

Hallitus toivoo palautetta jäseniltään. Mitä asioita toivot sukukirjaan? Voitko ladata sukuseuramme kuva-arkistoon kuvia? (1) Mene nettiosoitteeseen www.picasaweb.com 2) Tunnus: sukuseura1.pelkonen 3) Salasanan saat hallituksen jäseniltä tai Paavo Pelkoselta). Ovatko sukuhaarasi vaiheet tallessa (evakkoreissut, asuinpaikat, kuvat, henkilötiedot ajan tasalle)? Voitko avustaa?

3. Veikko Pelkonen kuollut

Kelloseppä Veikko Johannes Juhonpoika Pelkonen, synt. 20.11.1921 Viipurissa, on saamamme tekstiviestin mukaan kuollut 19.11.2012; hän olisi täyttänyt seuraavana päivänä 91 vuotta. Veikon siskontytär Tuula Eskeland toimii lehtorina Kööpenhaminan yliopistossa ja viestitti maanantaina 26.11.2012:” Sain tiistaina viestin veljeltäni Jyrki Rauhalalta, että enoni Veikko Pelkonen oli kuollut talonsa tulipalossa maanantain tiistain välisenä yönä. Rikospoliisi oli ottanut yhteyttä Helsingissä asuvaan serkkuuni, tänään soitin rikospoliisille….oli varattuna, mutta puhumme huomenna iltapäivällä. Tämä on todella murheellinen onnettomuus. Ystävällisin terveisin Tuula Eskeland.” Veikko Pelkosen vaimo Elli Elina Pelkonen e. Riipi, oli synt. 23.101922 Sodankylässä ja kuoli 18.4.2011 Helsingissä, heidän avioliitostaan ei ollut lapsia. Veikon isä Juho Pelkonen oli myös kelloseppä, synt. 7.6.1897 Hiitolassa ja kuoli 10.1.1942 Helsingissä. Heillä, Juholla ja Veikolla, oli  useita kellosepänliikkeitä Viipurissa ja Helsingissä. Veikon harrastuksia kellojen lisäksi olivat mm.

lentokoneet ja autot. Sukuseuralla on perusteellinen haastattelu ja erään ystävän kirjoitus; haastattelun oli tehnyt pääasiassa Mirja Lehtinen.

Veikko Pelkonen kuului sukuseuramme perustajiin Pentti ja Erkki Pelkosen ohella.

4. Sukuseuramme jäsenmaksut

Viime Virtelän Viestin julkaisuun mennessä oli jäsenmaksun maksanut 17 henkeä + ainaisjäsenmaksun 9 henkeä. Sen jälkeen on rahastonhoitaja Markku Pelkosen ilmoituksen mukaan jäsenmaksun maksanut tänä vuonna vielä 17 henkeä eli maksaneita yhteensä 43 henkeä. Kerrataanpa vielä: vuosijäsenmaksun suuruus on 12 € ja ainaisjäsenmaksun 120 €. Huomaa tilin numero tämän Virtelän Viestin alussa! Numero on siis muuttunut. Ellet muista, oletko jäsenmaksun tänä vuonna hoitanut, tarkista asia Markku Pelkoselta (osoite lopussa). Uusiakin jäseniä sukuseuramme tarvitsee!

5. Sukuviiri ja pinssi (rintamerkki)

Pöytästandaari on marmorijalalla seisova sukuviiri, hinta 35 €, ja pinssi on rintamerkki, hinta 5 €. Oletko huomannut, että nämä virallisen hyväksymisen saaneet esineet ovat sopivia lahjoja merkkivuosiin tai muihin juhliin: valmistujaislahja, syntymäpäivät, tupaantulijaiset, ylioppilaaksitulo, ammattitutkinto jne. (Esim. eräs nimeltä mainitsematon poika sai vasta 50-v päivänään lahjaksi isältään mainitun sukustandaarin). Tilaukset allekirjoittaneelle puheenjohtajalle.

6. Aukkojen täyttäminen sukutiedoissa

Hallitus on todennut useita kertoja, että sukuhaarojen joistakin kohdista on vaikea saada tietoja. Siksi tarvitaan yhteishenkeä ja – työtä, muuten esim. sukukirja-hanke ei onnistu. Olemme vedonneet esim. Matti ja Pauli Pelkosen jälkeläisiin tietojen saamiseksi. Sitä iloisempia olemme myönteisestä suhtautumisesta, jollaista ovat osoittaneet mm. Marja Reinonpoika Ranta-Nilkku e Pelkonen (esim. Kerttu Pelkosen hautajaiset) ja Liisa Helvintytär Pönkä e. Jokitalo (kuvat Toini Korhosen hautajaisista ja lupaus Maria  ja Paavo Korhosen sukutiedoista).

Varmaan aukkoja saattaa sukutietojen haaroista löytyä. Voitko olla avuksi?

Pelkosten sukuseuran hallitus kiittää jäseniään ja ystäviään sekä toivottaa kaikille rauhallista adventin ja joulun aikaa!

Vilhelmiinankatu 12  05800 Hyvinkää

puh (019) 417 039, 050 5550694