V I R T E L Ä N    V I E S T I

                                                                  N:o 34/ 22.02.2014

                              

            Pelkosten sukuseuran tili FI28  8146 9710 0190 26

 

 

Sukuseuran hallitus kokoontui maanantaina 3.2.2014 Heikki Pelkosen kodissa Lahdessa. Siellä esillä olleista ja eräistä muista tulevista tapahtumista kerrotaan seuraavassa.

 

                      1. Sukuseuran tilit ja toimintakertomus vuodelta 2013

 

Rahastonhoitaja-kirjanpitäjä Markku Pelkonen esitteli viime vuoden tilinpäätöksen, joka osoitti 521,80 euron ylijäämää. Tuloslaskelmassa ja taseissa oli rinnalla vastaavat luvut edellisvuosilta.

Puheenjohtaja Hannu Pelkonen esitteli viime vuoden vuosikertomuksen. Hallitus oli vuoden aikana pitänyt kolme kokousta. Vuosikertomuksessa luetellaan mm: kelloseppä, sukuseuramme perustajiin kuuluneen ja hallituksessa toimineen, Veikko Jp Pelkosen kuolema ja hautaus, Aarne Pelkosen voitto Lappeenrannan laulukilpailussa 6.1., terveisiä Jämsän sukutapaamisesta 23-25.8., jossa osallistujia

oli ollut noin 60 henkeä, pyyntö sukuseuran jäsenille, että ilmoittaisivat sähköpostiosoitteiden muutoksista, että nimeäisivät sukuseuran verkkoalbumissa olevia henkilöitä, aikoja ja paikkoja, kerrotaan sukuseuramme perustajiin kuuluneen, ainoan seuramme kunniajäsenen Pentti Pelkosen saavuttaneen 90 vuoden iän 30.9.2013 ja juhlineen sitä Helsingin rauhanyhdistyksellä 28.9. Hannu Pelkonen puolestaan täytti 80 vuotta 17.3.2013, jolloin hän saarnasi jumalanpalveluksessa Hyvinkään kirkossa, jonka jälkeen oli tarjoilua sekä lasten ja lastenlasten musiikkiesityksiä seurakuntatalossa. Tiedusteltiin halukkuutta Räisälän matkaan sekä ehdotuksia vuosikokouspaikasta.

Sukuseuran tilintarkastajina ovat toimineet Riikka Sauramäki ja Pekka Pelkonen, varatilintarkastajina Martti Pelkonen ja Kirsi Ronkainen. Tiedotuksesta: Virtelän Viestiä on lähetetty vuoden aikana kolme kertaa sukuseuran jäsenille sekä niille sukulaisille, joiden email-osoitteet ovat tiedossa. Heikki Pelkonen on pitänyt internetissä sukuseuramme kotisivuja osoitteessa www.pelkostensukuseura.fi.

Netissä on sukuseuramme verkkoalbumi valokuvia varten. Sinne muutamat sukumme jäsenet ovat tallentaneet valokuvia muidenkin saataville, siis osoitteessa www.picasaweb.com. Tiedostoon pääsee tunnuksella: sukuseura1.pelkonen. Salasanan saa hallituksen jäseniltä. Mirja Lehtiseltä on pyydettäessä saanut hänen laatimaansa sukupuuta. Pöytästandaareja (marmorijalustalla seisova suvun lippu) saa esim. puheenjohtajalta hintaan 35 € ja pinssejä (emaloitu rintamerkki) 5 €. Seuran vuosijäsenmaksu on 12 € ja ainaisjäsenmaksu 120 €. Vuosijäsenmaksun maksoi viime vuonna __ henkeä, ainaisjäsenmaksun viime vuonna maksoi __ henkeä, ainaisjäsenmaksun maksaneita yhteensä eri vuosina oli __  henkeä, johon lisäksi tulee kunniajäsen, jolta ei jäsenmaksua peritä. Näin ollen oli jäseniä viime vuonna yhteensä __  henkeä.

Sukuseuramme hallitus hyväksyi em. kokouksessaan 3.2.2014 vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen ja lähetti ne tilintarkastajille.

 

                      2. Sukuseuran vuosikokous 17.5.2014 Tuusulan Vanhankylän koululla

 

Osoite on Tuusulan Vanhankylän koulutie 109, 04390 Jäniksenlinna.

Pasi Pelkonen on sukuseuramme pyynnöstä ollut toimelias ja aktiivinen vuosikokouksen valmistelussa. Hän kirjoitti jo 19.12.2013:” Varasin juhlasalin, ruokalan ja keittiön. Paikka on myös lasten kannalta huippu, koska piha on aidattu ja siinä on pääsisäänkäynnin edessä leikkipaikat, kiipeilytelineitä yms. Kohteeseen on kaikkien hyvä tulla (myös pyörätuolilla ja huonompijalkaiset). Uudet tilat. Hinta on niin kohtuullinen, ettei siitä tule sukuseuralle kustannuksia, eikä muillekaan. Tuusulalaiset maksaa sen minkä maksaa.” ”Olen miettinyt miten saadaan serkusten sukupolvi oikein suuressa mitassa liikkeelle ja siihen mukaan kohtuullista rahan keräystä.” Pasia tuntuu huolettavan (kuten eräitä muitakin) sukuseuran taloudellinen tilanne. Hän ehdottikin: ”Jokainen 20 -vuotias ostaa tullessaan pinssin, jos ei sitä rintapielessään jo aikaisemmin ole.”

PITO-PIIAT KY oli tehnyt esityksen tarjoilusta, joka Pasin mielestä oli tarjouksista paras. Hän ehdotti

em. yrityksen lisäksi pyydettävän 1-2 henkeä ”omasta porukasta” suorittamaan tarjoilua. Tilausta tarjoilusta ei vielä tehty; Heikki keskustelee Pasin kanssa erilaisista vaihtoehdoista.

Sukuseuran hallitus päätti, että ruokailusta ja osanotosta peritään 20 € ja että alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Tarkemmat yksityiskohdat ilmoitetaan myöhemmin erikseen, samoin ilmoittautumisohjeet.

 

                      3. Räisälän matka 1-4.8.2014

 

Jämsän sukutapaamisessa oli ehdotettu Räisälän matkaa ensi kesäksi, samoin ehdotuksia on tehty muissakin yhteyksissä. Viime kokouksessaan sukuseuran hallitus pohti asiaa: matkan pituudeksi ei

oikein 3 päivää riittäisi, koska perillä oloon silloin jäisi oikeastaan vain yksi päivä. Siksi päädyimme ajankohtaan 1-4.8.2014 ja matkan pituudeksi 4 päivää. Uudessakaupungissa asuva, räisäläissyntyinen Aimo Kalenius (Erä-Aimo) on lupautunut matkan järjestäjäksi. Hän on alustavasti varannut Vuoksen Kiviniemessä olevan hotelli Lesovskajan majapaikaksemme. Hän lähetti jo ensimmäisen esityksensä matkasta. Sen mukaan neljän päivän matka (1-4.8.2014) maksaisi 440 €, jos lähtijöitä on 25 henkeä (nyt taitaa lähtijöitä tulla runsaasti?). Hintaan sisältyvät matkat, majoitus, puolihoito alkaen menopäivän illallisella ja päätyen paluupäivän aamiaiseen, voileipäkahvit 2. ja 3. päivänä, matkanjohtajan palvelut, viisumi.  Erä-Aimo kehottaa: Ota oma matkavakuutus! Matkan ohjelmaa on tarpeen vielä tarkentaa myöhemmin. Ilmoittautumisia ottavat vastaan ainakin Heikki ja Hannu Pelkonen.

Halukkaiden on hyvä varata jo nyt ajankohta kalenteriinsa ja sitten aikanaan ilmoittautua matkalle.

 

 

 

Pelkosia Räisälän Virtelän kotimäellä 90-luvulla                                Losevskajan majapaikka

 

                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Pirjo Mikkonen - Sirkka Paikkala, Suomalaiset sukunimet

 

Sukuseuran hallituksen jäsen Raimo Pelkonen antoi vihjeen em. kirjasta. Onnistuin saamaan lainaksi sen 3. painoksen vuodelta 1993. Itse teoksen painos oli jo loppunut. Kirjassa on mm. seuraavia mielenkiintoisia tietoja:

PELKONEN ( 3767) sivulta 421-422

Nimeä Pelkoi on pidetty muinaissuomalaisena henkilönnimenä. A. V. Forsman mainitsee väitöskirjassaan (1891) esimerkkinä kristinuskon tuomasta pakollisesta nimenmuuttamisesta inkeriläisvanhimman Pelkoin eli Pelkoisen (Pelgujn l. Pelgusijn) kasteen (v. 1240). Hän sai nimen Filippi, mutta kutsuttiin kuitenkin edelleen pakanallisella nimellään.  -  Nimeä tapaa 1500-luvun puolivälin lähteissä etenkin Karjalasta (Jääski, Kivennapa, Lappee, Muolaa, Viipurin kaupunki ja pitäjä; 1600-luvulla myös Hiitola, Kitee, Rautu, Pälkjärvi) ja Savosta (Rantasalmi, Sääminki, Tavinsalmi, Vesulahti), jossa esiintyy myös nimi Pelkinen (Olli Pelkinen 1540-l. Juva, an pelkin 1549 Vesulahti, an pelckoinen 1558 Sääminki), sekä Pohjois-Pohjanmaalta. Alakiimingissä mainitaan Lass pelkine 1564, Siikasavossa Mattis pelkoine 1563, Iissä Mattz pelkoin 1563, Kälviällä Lasse pelkun 1568, Kainuussa Hen pelcoynen 1570. Pelkosia asuu nykyisinkin Pohjois-Pohjanmaalla ja Peräpohjolassa, ja nimi on kiteytynyt mm. pitäjännimeen Pelkosenniemi. -  Vanhoja tietoja on myös maamme länsiosista: Kalvolan käräjillä toimi lautamiehenä lauris persson pelkoyla 1506 (vrt. Hattulan Pelkola, kartano ja kylä), Kokemäellä talonnimenä Pelkola 1455, Vähässäkyrössä henkilönnimi Pelkonen 1500-luvulla. Vrt. myös katselmusmies Laurens Pölko 1413 Porvoossa. Vuonna 1985 oli Pelkisiä 6. Alahärmän sukunimi Pelkkala (40) voisi juontua Pelkosista, samoin Kauhavan Pelkola (31; And. Pelkola 1788).

PULAKKA (226) sivulta 455

Nimeen sisältynee puolalaista tarkoittava kansallisuudennimitys (< ruotsin polack, puolan polak, alkujaan ”tasankomaalainen”), jota edustaa yleisemmin > Puolakka. Sukunimi on eteläkarjalainen; Pulakka-sukuisia on asunut mm. Viipurin läänin Pyhäjärvellä, Sakkolassa, Raudussa, Räisälässä, Metsäpirtissä ja Kirvussa, ja Sakkolassa nimi on kiteytynyt talojen lisäksi myös kyläkunnan nimeksi.

Esim. Anders Pulack 1737 Sakkola, Matts Polak (Pulakka) 1706 Kirvu.

 

                      5. Martti Pelkonen kuollut

 

Suru-uutinen saavutti Pelkosen sukupiirin ja ystävät ihan näinä

päivinä. Yliopiston lehtori Martti Olavi Taavetinpoika Pelkosen,

joka oli syntynyt 23.7.1936 Räisälässä, kuoli matkallaan Intiassa

16.2.2014. Intiassahan he, Marketta ja Martti, usein tapasivat

käydä. Martti oli kahdeksas lapsi Selma ja Taavetti Pelkosen

12-lapsisesta perheestä. Minä (Hannu Pelkonen) vihin heidät

avioliittoon 22.6.1962. Marttia jäivät suremaan puolisonsa

Irja Marketta o.s. Vuorinen, heidän 15 lastaan perheineen sekä

suuri sukulaisten ja ystävien joukko. Martilla ja hänen

perheellään oli Raumalla leipomo- ym. muuta yritystoimintaa,

jota tunnettiin laajalti. Marketalla ja lapsilla on nyt huolia ja

ongelmia: miten Martti saadaan Intiasta kotiin Raumalle? Miten

kaikki asiat järjestyvät? Tärkeintä on, että kristityllä on

jälleennäkemisen ja iankaikkisen elämän toivo. Sitä ei kukaan

voi ottaa pois.

 

 

 

 

 

 

 

                      6. Talkooapua tarvitaan!

 

Usein on tullut vastaan tilanne, jolloin on todettu, etteivät Sukuseuran hallitus ja sen puheenjohtaja ole pystyneet yksin hoitamaan tarvittavia asioita. Tarvitsemme talkooapua mm. seuraaviin tehtäviin:

1. Seuraavaan vuosikokoukseen tarvitaan arvottavia – varatkaa niitä, pliis!

2. Auttajia tarvitsemme vuosikokouksen tehtäviin: ilmoittautuneiden ja heidän maksujensa vastaanottamiseen, kahvin ja mehun tarjoiluun, (mahdollisesti ruuan tarjoiluun), arpojen myyntiin ja arpomiseen, sukustandaarin ja pinssien myyntiin, lasten leikittämiseen pelien ja leikkien kanssa ym.

3.  Hallitus on toivonut, että Taavetin lasten sukutietoja tarkistaisivat seuraavat (tai heidän pyytämänsä) henkilöt:

                      Pentin jälkeläiset                Markku

                      Gunnarin                             Outi

                      Reinon                                Markus

                      Veikon                                 Lasse

                      Valterin                               Kirsi

                      Hannun                               itse

                      Keijon                                  Ari

                      Martin                                Juho

                      Siskon                                  Tero

                      Laurin                                 Jussi

Vaimoni Irja sanoo lähettäneensä tiedot eri sukuhaaroista  asianosaisille. Hän ei pysty kuitenkaan enää hoitamaan Sukujutut-ohjelmaa suvustamme. Löytyisikö joku pitämään yllä näitä tietoja?

 

Pelkosten sukuseuran hallitus toivottaa jäsenilleen ja ystävilleen valoisaa kevättalvea!

 

 

Hannu Pelkonen, pj.                    

h-i.pelkonen(at)pp.inet.fi

Vilhelmiinankatu 12

05800 Hyvinkää 

puh (019) 417 039, 050 5550694

Markku Pelkonen

markku.pelkonen(at)pp1.inet.fi

Peltotie 5

02730 Espoo

puh 040 556 2834

 

Raimo Pelkonen 

raimo.pelkonen(at)elisanet.fi
Heinätie 7

00730 Helsinki
puh (09) 374 4810, 040 5032945

 

Heikki Pelkonen

heikki.pelkonen(at)evl.fi

Isomäenkatu 12

15500 Lahti

040 5050282

 

Jyrki Rauhala

jrauhala(at)hotmail.com 

Raiviosuonrinne 3 A 11
01620 Vantaa
puh 041 5152933

Ari Pelkonen

ari.pelkonen(at)netti.fi

Havukkamäentie 48

79600 Joroinen

puh. 045 6786792